HET ONTSTAAN VAN HET LOGO
Tijdens een wandeling ontdekte ik bij toeval een beeld van een ‘vallende Boeddha’. Het deed me meteen denken aan het werk van beeldend kunstenaar, Willemien van Gurp, denken. De beweging die ik zag in deze Boeddha zie ik ook altijd in haar werk. Ik maakte een foto van het beeld en stuurde die op aan Willemien. Zij zou er een reactie op tekenen. Grappig dat zij er een ‘dansende Boeddha’ in zag. Vanuit dat perspectief had ik er nog niet naar gekeken en het toverde een glimlach op mijn gezicht. De Boeddha staat voor mij voor ‘zijn met wat er is’ en zien dat alles altijd in beweging is, constant verandert.
Ook dat zie ik zo ontzettend goed terug in haar werk. Het zijn dingen waar ik zelf – op een heel andere manier als zij – erg mee bezig ben en die mij altijd opnieuw raken in haar werk. ’Stoppen, landen, kijken’, zei één van mijn meditatieleraren altijd als het om mediteren ging. Ik meen dat in haar werken te herkennen: ze laat zich leiden door wat is door er in eerste instantie bij stil te staan, het op haar in te laten werken, te kijken en dan te zien wat wil zijn. Misschien zit ik er helemaal naast, maar dat is mijn interpretatie.
De tekening die zij maakte als reactie op mijn foto van de vallende Boeddha riep ontroering bij mij op: de omarmende beweging die tegelijkertijd uitreikt én ruimte laat. De cirkel van de omarming is niet gesloten maar laat ruimte waarin en waardoor nog van alles mogelijk is. De omarming kan mijzelf gelden maar ook het omarmen van de ander. Ook die ruimte laat het … Maar ook de handen fascineren me. Ik las ergens dat de menselijke hand het voornaamste orgaan is om fysiek de omgeving te manipuleren. Dat in samenhang met haar verbeelding ervan riep bij mij de vraag op wat ik zelf eigenlijk met mijn handen doe. Ik was ooit lerares handarbeid en heb textiele werkvormen gestudeerd. Ik ben daarnaast jarenlang met ontzettend veel plezier bezig geweest met keramiek (niet draaien maar handopbouw). Die drang sluimert nog steeds en haar beeld laat me ook zien dat ik mijn eigen creativiteit zou kunnen omarmen en meer ruimte zou kunnen geven.
Kortom, ik vond het prachtig en vroeg haar of ik het als mijn logo kon gebruiken omdat ze met deze reactie zo goed de kern heeft verbeeld van wat mij bezighoudt! Het inspireert me! Willemien vond het goed en dus gebruik ik het nu en ben ik haar ontzettend dankbaar! Wil je meer zien van Willemiens werk, ga dan naar haar website: willemienvangurp.nl